Denne vestafrikanske peanøttgryten er perfekt kosemat – smakfull, søt og krydret!
Maafe
Mengde: 1,2 L 
Tid: 35 min
Ingredienser
- 2 mellomstore (300 g) tomater
- 5 (25 g) hvitløksfedd, skrelt
- 0,5 dl (8 g) pakkede friske persilleblader
- 1 mellomstor (180 g) gul løk, skrelt, delt i to
- 1 ss (15 ml) vegetabilsk olje
- ½ ss røkt paprikapulver
- ½ ts malt sort pepper
- 1,2 dl peanøttsmør
- 600 ml grønnsaksbuljong, mer om nødvendig
- 1 liten (150 g) russetpotet, delt i 5 cm store biter
- 1 liten (150 g) søtpotet, delt i 5 cm store biter
- 2 mellomstore (150 g) gulrøtter, delt i 5 cm store biter
- 1 (15 g) scotch bonnet pepper [eller habanero]
- 1 ts salt
Fremgangsmåte
- Ha tomater, hvitløk, persille og halvparten av den gule løken i Vitamix-beholderen i den angitte rekkefølgen, og sikre lokket.
- Start blenderen på lav hastighet, og øk deretter raskt til hastighet 7. Miks i 10–20 sekunder, og bruk tamperen til å presse ingrediensene ned mot bladene. Sausen skal være glatt, men ikke rennende.
- Grovhakk den andre halvparten av løken.
- Tilsett olje i en stor kjele på middels varme. Fres hakket løk i 2–3 minutter til den er myk.
- Hell de blandede ingrediensene i kjelen. Tilsett deretter paprikapulver og sort pepper. Fres i ca. 8 minutter, og la det småkoke til det tykner. Rør ofte for å forhindre at det brenner seg.
- Tilsett peanøttsmør, grønnsaksbuljong, poteter, søtpoteter, gulrøtter, hel chili (hvis du bruker) og salt (hvis du bruker). Rør alt sammen og fortsett å koke på middels varme til grønnsakene er gjennomkokte, i ytterligere 10–15 minutter. Fjern chilien hvis du bruker den. Hvis sausen er for tynn, la den småkoke i noen minutter til for å tykne den. Hvis den er for tykk, tilsett litt mer grønnsaksbuljong eller vann for å tynne den ut.
- Server med nydampet ris eller couscous og pynt med malte peanøtter og persille.



