Behøver jeg kvittering som garantibevis?

Nei, du behøver ikke kvittering. Vi har heller ikke et system der man registrerer sin maskin ved kjøp for å få garantibevis. Det eneste du behøver er serienummeret på maskinen, det oppgir du når du kontakter oss for servicesaker.

Vi har ett serviceskjema som er enkelt å fylle i og som gir oss alle opplysninger vi trenger for å kunne hjelpe deg raskest mulig.

Hvorfor lager ikke Vitamix kanner i glass eller rustfritt stål?

Vitamix forsknings-og utviklingsteam jobber hele tiden med produktutvikling. Men til nå har de ikke funnet et design i glass eller rustfritt stål som møter de strenge sikkerhets – og presterende krav som Vitamix har på sine produkter.

Hva er enkleste måten å rengjøre kannen på?

Skyll kannen, fyll så halve kannen med varmt vann og oppvaskmiddel. Har du en maskin med Vaske program (A3500i/ Pro 750) starter du bare det. På andre maskiner pulser du noen ganger og kjører så på høyeste hastighet i 20-40 sekunder. Snu kannen opp ned og la den tørke (alternativt tørk kannen med et kjøkkenhåndkle slik den ikke får våte merker på seg). Gummi matten som ligger på maskinen kan du enkelt ta av og vaske for hånd. Selve maskinen tørkes lett av med en fuktig klut. Alle Ascent beholdere kan også vaskes i oppvaskmaskin.

Hvor hurtig kan man øke farten når man mikser?

Du kan øke direkte til høyeste hastighet, eller til og med begynne på høyeste effekt. På TNC 5200 kan du stille inn den venstre knappen på maks og så slå på og av flere ganger for å bruke pulsfunksjonen. Gi alltid mye mer «gass» en du tror. Mange tror man bør være forsiktig med ingredienser som nøtter, dadler osv, og mikser på hastighet 1-3 for å se om blenderen klarer det. Det er som å starte en bil i oppover bakke i fjerde gir, med bare litt gass. Det er ikke mulig! Gi i stedet full gass fra begynnelsen av slik at blenderen kan knuse alt innholdet, så kan du senke hastigheten for å tilpasse konsistensen og teksturen. Jo fortere knivbladene snurrer, jo bedre kjøler maskinen seg ned og du unngår overoppheting.

Spiller det noen rolle hvilken rekkefølge du legger i ingrediensene?

Du kan mikse en hel kanne med fryste ingredienser om du vil, men skal du mikse sammen ulike ingredienser er det fordelaktig at man alltid begynner med væsken, så de myke ingrediensene og tilslutt de fryste. Dette er mest effektivt og gir best resultat. Skal du mikse mye fryst eller andre tykkere blandinger, bruk alltid tamperen for å presse ned ingrediensene mot knivbladene. Det er den svarte plastpinnen som følger med alle maskiner, den brukes ved å ta av lokk pluggen på toppen, kragen gjør at den aldri tar borti bladene og kan brukes selv mens maskinen kjører på full hastighet.

Når trenger man å bytte kniver?

Svar: sannsynligvis aldri. De har aldri vært skarpe, ta i dem og klem hvis du vil, du kan ikke kutte deg. Men med tiden kan kulelageret på undersiden av kannen bli slitt. Hvordan å vite om og når det er slitt? Hold kannen i en hånd, prøv å spinne bladene ved å vri på hjulet med den andre hånden. Er alt i orden vil knivene gi litt motstand og snurre maksimalt 1 gang, snurrer de fort rundt er det på tide å skifte. Kontakt oss om du merker at det er slitt, så hjelper vi deg.

Ikke beveg på kannen mens maskinen er i gang.

Det vil føre til at drivhjulet fort blir slitt å må byttes. Drivhjulet sitter midt på motorbasen som du setter kannen på. Hvis det begynner å bli slitt, vil det lage mer lyd av maskinen, det er enkelt å bytte ut når det trengs. Sjekk det nå og da. Så lenge det har klare og skarpe kanter på tennene, er det ikke noe problem.

Bruk heller tamperen ved tykkere blandinger for å presse ingrediensene ned i stede for å riste på kannen.

Min kanne lekker.

Om det kommer væske under kannen eller på gummimatten kan det enten indikere at man har fylt opp med for mye ingredienser eller at kulelageret i knivsatsen begynner å blir slitt. Kontakt oss om problemet vedvarer! Sjekk gjerne også om det finnes sprekker noen sted på kannen. Er kannen ødelagt vil vi gjerne ha den inn til oss slik vi kan fikse problemer. Kontakt oss via vårt serviceskjema eller mail til stine.hafsaas@lindenbaum.se så hjelper vi deg videre!

Det lukter brent!

Ja, det kan lukte litt “el-brent” av maskinen noen ganger gjennom
livet. Akkurat som en hårføner, en elektrisk ovn, eller noe annet med en elektrisk
motor. Ingenting å bekymre seg for. Jo raskere du kjører maskinen, jo hurtigere går viften som kjøler ned motoren. Din Vitamix er bygget for å kjøre hardt og lenge.

Jeg hører maskinen lager lyd og går på fult, men knivene står stille.

Dette er nesten umulig fordi det er direkte drift fra motor til kanne. Det som har skjedd når du opplever dette er at et vakuum har oppstått rundt knivene. En liten luftlomme hvor knivene spinner for fult, men fra utsiden ser det ut som alt står stille. Da tar du bare “tamperen” (plastpinnen) og beveger litt rundt ved å fjerne midtpluggen på lokket og stikke den ned. Tamperen er et undervurdert tilbehør og hjelpemiddel som kan brukes selv når maskinen kjører i full fart. Tamperens krage gjør slik at tamperen aldri når helt ned til knivbladene.

Maskinen min slo seg av og vil ikke starte igjen, hva er feil?

Din Vitamix har overopphetingsbeskyttelse (TNC5200 har også en sikring under maskinen) som kan gå av ved overbelastning. Dette bare for å beskytte maskinen slik at den ikke skal ødelegges på ordentlig. Hvis sikringen går, trykk den igjen og fortsett. Dette gjelder bare TNC5200. På de andre maskinene – hvis overopphetingsbeskyttelsen er løst ut, vent 10-45 minutter slik at motoren avkjøles, så er det bare å kjøre igjen. Den beste måten å unngå dette er å gi mer “gass”. Med det menes, øke hastigheten mer fra starten slik at maskinen kjøler seg bedre og får en bedre sjanse til å knuse alle ingrediensene. Det er slik maskinen avkjøles under bruk.

Gi alltid mer gass en du tror!

Mange tenker man burde være forsiktig med nøtter, dadler m.m, men det er faktisk bedre å gi full gass fra begynnelsen av. Øk kjapt til høyeste hastighet fra start, da vil viften som avkjøler motoren starte og maskinen klarer lettere å knuse alle ingredienser. Tenk også på hvilke rekkefølge du legger ingrediensene i kannen: Begynn med væske, så de myke ingrediensene og så de fryste helt til slutt. Til fryste og andre hardere ingredienser, bruk alltid tamperen til å presse alt ned i knivbladene.  Tamperens krage gjør at den ikke når helt ned i knivbladene så lenge du bruker den gjennom åpningen i lokket. Vi vil minne deg på at du har investert i en maskin som er bygget for å mikse tøffe ingredienser gang på gang, i mange år fremover!

Jeg hører en merkelig lyd fra maskinen.

Om maskinen plutselig begynner å høres annerledes ut enn før er det på tide å sjekke drivhjulet. Om det er slitt og behøves å byttes ut kommer maskinen til å høres annerledes ut når den er i gang. Du kan også se hvordan taggene på drivhjulet ser ut. Drivhjulet kan bestille her og bytte ut enkelt selv. Hvor kjapt drivhjulet blir slitt kommer litt an på hvor ofte maskinen blir brukt, noen behøver aldri bytte det ut, men det normale er at det trengs å byttes ut etter noen år. Å bevege på kannen mens maskinen er i gang gjør at drivhjulet må skiftes kjappere.

Det kan også være at det er kulelageret i knivbasen som holder på å ryke, hvilke kan avgi en veldig høy lyd. Hvordan vet man om det er slitt? Hold kannen i en hånd,  prøv å snurre på hjulet under med den andre hånden. Om alt er i orden skal hjulet snurre maks en gang og gi motstand. Snurrer det flere ganger eller helt fritt må det byttes. Kontakt oss så hjelper vi til med dette.

Jeg har kjøpt en maskin i USA, vil den virke i Norge?

Nei, dessverre ikke. Alle elektroniske deler i maskinen er tilpasset for 110 volt og ikke 220 som vi har i Norge, så det går ikke å kjøpe vanlig adapter for å bruke den her heller. Vår anbefaling er å forsøke å returnere/selge den amerikanske maskinen og kjøpe en europeisk Vitamix.

Kan jeg ha kokende væske i kannen min for å så kjøre den glatt med maskinen?

Ja det kan du. Våre kanner tåler kokende væske, de ventilerer også luften ut gjennom lokket slik man kan mikse glatt vatmt innhold. OBS! Du kan ikke ha varm væske i tilbehøret til Ascent serien (225 ml mikseskål og 600 ml miksebeger) Disse er lufttette og innholdet kan ekspandere og dermed kunne eksplodere i det du tar av knivbasen.

Da gjelder ikke garantien!

Alle maskiner og tilbehør som selges på vitamixnorge.no er kun ment til privat bruk. Derfor må man være klar over at dersom man setter en av disse maskinene i et profesjonelt miljø, vil all garanti falle vekk.

Vitamix har også maskiner for profesjonelt bruk, disse finner du hos Fast Food Service.

Ascent™ serien

Fungerer mine gamle Vitamix kanner på den nye maskinene i Ascent™ serien?

Nei, dessverre, det er kun kanner med SELF-DETECT-teknikk som kan brukes på de nye Ascent maskinene.

Maskinen starter ikke, hva er feil?

Om maskinen ikke starter er det mest sannsynlig kannen eller lokket som ikke er på plass skikkelig. Alle nye Ascent-maskiner har interlock/låsesperreteknikk, en sikkerhetsfunksjon som gjør at maskinen ikke starter om ikke alle deler er på plass. Dette forhindrer alvorlige ulykker på kjøkkenet.

Hva menes med SELF-DETECT?

Det innebærer at innstillingene tilpasser seg alt ettersom hvilke kanne/beholder som står på maskinen. Man kan se hvordan tiden forandrer seg i displayet om man har maskin med program på. Bruker man noen av de mindre beholderne som ikke tåler varme væsker, kommer maskinen til å gjøre programmet for Varme Supper utilgjengelig (om du har en A3500i eller A2500i med forhåndsinnstilte program).

Kan jeg lage suppe og lignende i mikse begrene og mikse skålene?

Ne, 600 ml begre og 225 ml skåler skal ikke til varme væsker. Beholderne har ingen ventilasjon som de store kannene og er helt lufttette. Mikser man varm væske vil de ekspandere og det er risiko for at innholdet eksploderer i det du tar av knivbasen. Ascent tilbehøret har et innebygget SELF-DETECT-SYSTEM som gjør at maskinen kjenner igjen beholderen som står på maskinen og vil dermed slå seg av etter en stund slik at innholdet ikke skal bli for varmt.

Jeg vil lage suppe i min Ascent 2300i, men har ingen program for det?

A2300i er en hel manuell maskin. Man kan gjøre akkurat det samme i denne som med andre Vitamix modeller, men det finnes ingen forhåndsinnstilte program. På vår hjemmeside finnes ett stort utvalg av oppskrifter som beskriver hvilke hastighet og tid som kreves . For å lage varm suppe mikser du i 5-6 minutter til du ser det kommer rykende damp ut fra lokket.

Kan jeg fremdeles bruke mine gamle Vitamix kokebøker til den nye Ascent?

Mikse tiden og mengden ingredienser må gjerne justeres, men alle Vitamix-oppskrifter kan tilpasses maskiner i Ascent serien.

Jeg får opp tallene 227 i displayet når jeg starter maskinen, hva betyr dette?

Det er ingenting å bekymre seg for, det er bare en indikasjon på programvaren i maskinen.

Hva betyr feilkodene?

E1 (alternative koder: E15, E16, E17, E18): Kommunikasjonsproblemer mellom maskin og kanne. Slå av maskinen, vent i minst 10 sekunder, slå på maskinen igjen. Hvis dette ikke hjelper, må vi få maskinen inn til service. Fyll ut serviceskjemaet vårt, så hjelper vi deg videre.

E3 (alternative koder: E30, E31, E32, E33, E34, E35, E36). Maskinen er overopphetet. Disse kodene blir vanligvis fulgt av andre tall, disse indikerer på hvilket program og hastighet maskinen kjører. Når dette skjer, må du slå av maskinen og trekker ut stikkontakten. La den hvile i minst 1 time, noen ganger kan det ta opptil 24 timers hvile før den kan starte på nytt. Hvis feilkoden forblir denne, må maskinen sendes inn for service. Fyll ut serviceskjemaet vårt, så hjelper vi deg videre.

For å forhindre at maskinen blir overopphetet: Bland med høyere hastighet – jo raskere bladene spinner, desto raskere roterer viften som kjøler motoren. For tykke blandinger, bør du også bruke tamperen (den svarte plastpinnen som følger med når du kjøper maskinen – den brukes gjennom åpningen i lokket og kan dermed ikke komme i kontakt med knivene). Tenk også på rekkefølgen på ingrediensene: væske først, så tørre ingredienser og frossen sist. Dette muliggjør mer effektiv blanding.

E4 (alternative koder: E43, E44, E45, E47): Ulike feil, kan være forskjellige ting som påvirker. Men prøv å slå av maskinen, vent i minst 10 sekunder, slå på maskinen igjen. Hvis dette ikke fungerer, må vi få maskinen til oss for service. Fyll ut serviceskjemaet vårt, så hjelper vi deg videre.

V (alternative koder: 2.24, 2.27, V1.9, V1.9N): Disse kodene er vanligvis bare synlige et øyeblikk, for eksempel når du starter eller slår av maskinen. De indikerer bare programvaren i maskinen og er ikke noe å bekymre seg for.

eller “—“: Maskinen oppdager ikke kannen. Kontroller at lokket er festet godt til kannen, og at kannen er riktig plassert på topplaten. Hvis dette gjelder tilbehøret til Ascent (600 ml miksebeger og 225 ml mikseskål), bør du sjekke at beholderen er skikkelig strammet til. Noen ganger kan det hjelpe å stramme det siste stykket når du plasserer det på maskinen for å få bedre grep. Hvis dette ikke hjelper, må du kontakte oss. Fyll ut serviceskjemaet vårt, så hjelper vi deg videre.

Har du væske under knivene i kannen?

Det kan danne seg kondens under knivene i din Ascent kanne. Dette er helt normalt og vil ikke påvirke bruken av maskinen. Det kan komme etter vask i oppvaskmaskin eller etter miksing av varme supper osv.

Får du dermed vann/væske som er misfarget underknivene, ta kontakt med oss gjennom dette skjemaet.

Ascent™  Begre & Skåler

Miks ikke varm væske i 225 ml og 600 ml beholderne!

Varm væske må ikke blandes i disse beholderne da de er helt tette og ingen luft vil komme ut, noen som gjør at man risikerer at ingrediensene eksploderer i det du tar av knivbasen. Man kan heller ikke ha de i mikrobølgeovn.

Beholderen er på plass på motorbasen, men maskinen starter ikke?

Knivbasen må skrues på korrekt for at maskinen skal kunne gjenkjenne den. Starter ikke maskinen er det mest sannsynlig knivbasen som ikke er skrudd skikkelig på, oftest handler det om bare skru den på litt hardere. Et tips er å sette beholderen på maskinen og så vri den siste lille biten da det er lettere å få tak da.

Spiller det noen rolle hvilke rekkefølge ingrediensene blir lagt i beholderen?

Ettersom at disse beholderne snus opp ned når man har hatt i ingrediensene må man tenke helt tvert om fra de vanlige kannene. For de små beholderne gjelder altså: begynn med de hardeste ingrediensene, så de myke ingrediensene og avslutt med væske-

Tenk også på å ikke fylle opp helt til kanten da noen ingredienser ekspandere når du mikser de.

Ingrediensene setter seg fast og vil ikke mikse skikkelig i 225 ml mikse skålen.

I denne beholderen kan du ha som hovedregel at ingrediensene skal passe mellom sprekkene i knivbladene for at den skal klare å mikse det skikkelig. Ettersom beholderen er så liten, er det lett for at ingrediensene setter seg fast om ikke denne regelen blir fulgt.

De små beholderne fungerer ikke med alle programmer.

Nei det gjør de ikke. Har man en Ascent maskin med forhåndsinnstilte program vil noen av disse ikke fungere da man ikke skal mikse varme væsker i disse beholderne, så Suppe Programmet blir derfor utilgjengelig. Mikse tiden vil også endres alt ettersom hvilke program man velger. Det er takket være SELF-DETECT systemet at maskinen kan gjenkjenne beholderen som står på basen.