Ofte stilte spørsmål

Gi alltid mer "gass" enn du tror.

Mange tror at man bør være forsiktig med ingredienser som for eksempel nøtter, dadler osv, og kjører dermed i hastighet 1-3 for å se om blenderen klarer det. Det er som å starte en bil i oppoverbakke i fjerde gir, med bare litt gass … Det er ikke mulig.
Gi i stedet full gass fra starten slik at maskinen kan mikse sammen alt. Deretter kan du senke hastigheten for å finne teksturen du vil ha.

"Det lukter brent!"

Ja, det kan lukte litt “el-brent” av maskinen noen ganger gjennom
livet. Akkurat som en hårføner, en elektrisk ovn, eller noe annet med en elektrisk
motor. Ingenting å bekymre seg for. Jo raskere du kjører maskinen, jo hurtigere går viften som kjøler ned motoren. Din Vitamix er bygget for å kjøre hardt og lenge.

”Jeg hører maskinen lager lyd og går på fult, men knivene står stille."

Dette er nesten umulig fordi det er direkte drift fra motor til kanne. Det som har skjedd når du opplever dette er at et vakuum har oppstått rundt knivene. En liten luftlomme hvor knivene spinner for fult, men fra utsiden ser det ut som alt står stille. Da tar du bare “tamperen” (plastpinnen) og beveger litt rundt ved å fjerne midtpluggen på lokket og stikke den ned. Tamperen er et undervurdert tilbehør og hjelpemiddel som kan brukes selv når maskinen kjører i full fart. Tamperens krage gjør slik at tamperen aldri når helt ned til knivbladene.

"Maskinen min døde nettopp"

Rolig, det gjorde den ikke. Din Vitamix har overopphetingsbeskyttelse (TNC5200 har også en sikring under maskinen) som kan gå av ved overbelastning. Dette bare for å beskytte maskinen slik at den ikke skal ødelegges på ordentlig. Hvis sikringen går, trykk den igjen og fortsett. Dette gjelder bare TNC5200. På de andre maskinene – hvis overopphetingsbeskyttelsen er løst ut, vent 10-20 minutter slik at motoren avkjøles, så er det bare å kjøre igjen. Den beste måten å unngå dette er å gi mer “gass”. Med det menes, øke hastigheten mer fra starten slik at maskinen kjøler seg bedre og får en bedre sjanse til å knuse alle
ingrediensene.

Ikke beveg på kannen mens maskinen er i gang.

Det vil føre til at drivhjulet fort blir slitt å må byttes. Drivhjulet sitter midt på motorbasen som du setter kannen på. Hvis det begynner å bli slitt, vil det lage mer lyd av maskinen, det er enkelt å bytte ut når det trengs. Sjekk det nå og da. Så lenge det har klare og skarpe kanter på tennene, er det ikke noe problem.

Når trenger man å bytte kniver?

Svar: sannsynligvis aldri. De har aldri vært skarpe, ta i dem og klem hvis du vil, du kan ikke kutte deg. Men med tiden kan kulelageret på undersiden av kannen bli slitt. Hvordan å vite om og når det er slitt? Hold kannen i en hånd, prøv å spinne bladene ved å vri på hjulet med den andre hånden. Er alt i orden vil knivene gi litt motstand og snurre maksimalt 1 gang, snurrer de fort rundt er det på tide å skifte.

Den enkleste måten å rengjøre kannen på?

Skyll kannen i springen, fyll den deretter med 3-4 dl varmt vann og noen dråper oppvaskemiddel. “Puls” noen ganger og kjør deretter maskinen i 20-40 sekunder, skyll igjen og plasser kannen opp ned på maskinen for å tørke. Det kan ikke komme vann i maskinen ovenfra. Hvis gummiplaten som maskinen står på, er klebrig, trekk den av, skyll den og trykk den på plass igjen.

Den enkleste måten å rengjøre kannen på

Hvor fort kan du øke hastigheten når du blender?

Du kan starte med full fart! På TNC5200 kan du stille venstre knapp i maksimal modus og deretter slå av og på flere ganger for høy ytelse av pulsfunksjonen.

Spiller det noen rolle hvilken rekkefølge du legger i ingrediensene?

Du kan blande en hel krukke med frosne ingredienser hvis du vil. Men skal du blende en kanne med forskjellige ingredienser, begynn alltid med væsken, så myke ingredienser og tilslutt det som er frossent. Det er mest effektivt og gir optimalt resultat.