Reduser ditt matavfall

Reduser ditt matavfall

Matavfall har blitt et stort problem, vi kaster altfor mye! Den største endringen du kan gjøre er å planlegge måltidene dine og ikke kjøpe mer enn det som er nødvendig. Vitamix kan da være til stor hjelp på kjøkkenet ved ganske enkelt å gi nytt liv til ingredienser som begynner å bli dårlige. Se listen vår nedenfor med 5 tips om hvordan du kan kaste mindre mat.

Tenk på hva du kaster

Når du rydder i kjøleskapet for å få plass til nyinnkjøpt mat, kan du ta et minutt og tenke på hva du kan gjøre med ingrediensene du nettopp tenkte å kaste. For eksempel kan de overmodne bananene være bananis eller brukes som søtning i andre frosne desserter. De gamle tørre brødbitene kan bli til strø på en fiskegrateng. Og nesten enhver gammel, skrukkete grønnsak kan blandes sammen til en varm suppe. Den rette tenkemåten er det første trinnet i å redusere matavfallet.

Lag din egen buljong

Skall, kjerner og “stygge” biter får man vanligvis når du kutter opp grønnsaker til maten. Men i stedet for bare å kaste dem, kan du bruke dem til en fantastisk velsmakende grønnsaksbuljong. Ha dem i en stor kasserolle og la det småkoke noen timer med favorittkrydderne dine. Sil deretter væsken og oppbevar i kjøleskap eller fryser. Hvis du bare har brukt noen få grønnsaker, kan du alltid fryse ned det som blir til overs til du har nok til å lage en større mengde buljong.

Blader og annet grønt

Salat, spinat og annet grønt har en tendens til å bli litt vasne og brun i kantene innen vi har fått brukt opp alt. Med disse er et godt tips å legge på frysen. Disse kan nemlig brukes i både smoothier, vaffelrører eller om du skal lage deg en pesto. Her kan man nemlig variere i hvilke grønt man brukes.

Forvandle urter til smakfulle oljer

Som salat, har også urter en tendens til å ikke bli brukt opp før de starter å henge litt. Med myke urter som persille, koriander, mynte er et godt tips å klippe de ned å ha de i isbitformer til neste gang du trenger de i en suppe eller lignende. Hardere urter som timian og rosmarin kan man ha i en fin listen flaske med olje. Etter en stund har du deilig, smakfull olje som også er fin å gi i gave.

Oppbevar og konserver

Lag dine egne syltetøy, sylteagurk og fermenterte grønnsaker hjemme – det er ingen bedre måte å dra nytte av for moden frukt og grønnsaker. Bruk for eksempel appelsiner til marmelade, rasp kål for å lage surkål, kutt grønnsaker til hjemmelaget relish… Våg å være kreativ og prøv nye ting!

“Use it, don’t lose it”

Kraften til Vitamix betyr at du om ønskelig kan bruke alle deler av råvaren, inkludert avokadokjerner og skall fra skalldyr! For eksempel kan du lage en skotsk krabbesuppe der til og med skallet brukes, eller hvorfor ikke lage din egen buljong? Overmoden frukt kan enkelt omdannes til smaksrike frosne desserter eller smoothies. Og ting som ikke kan brukes i det hele tatt, kan faktisk blandes med litt vann, mikses og deretter brukes i hagen som næring for plantene dine.

Oppskrift tips

Brødpudding med røkt cheddar, persille og kål

Mandel og Bringebærsmoothie

Ovnsbakt torsk med fennikel pure og blomkålris

Partan Bree ( Skotsk Krabbesuppe)

 

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *